11 april 2014

Appar - välja - Hitta - Uppdatera

Uppdaterad 
17-04-04

Normalt sett är Apples appar mycket tillförlitliga. Du söker efter appar i sökrutan i Apple Store. Ofta kommer det upp flera förslag på samma ämne. Vissa är betalappar och andra är gratis.

Ibland finn en s.k. lite-version. Det innebär att appen är gratis men att den kanske inte har alla funktioner som den fulla versionen. Det är utmärkt att testa en lite-version för att se om man gillar den för att sen köpa fullversionen om man t.ex. inte vill ha reklam.

Gratisappar är oftast mycket bra. Men se upp med om man måste köpa till saker!

Ångra ett appköp
Apple har gett vika för den svenska distansköplagen och har en funktion för ångerrätt inom 14 dagar.

Ångra på webben eller i iTunes
Det enda som krävs numera är att invänta e-postkvittot som Apple alltid skickar ut efter varje genomfört köp. I mejlet klickar du på länken ”Rapportera ett problem” som leder dig till en problemrapporteringssida för just den appen. Här loggar du in med ditt Apple ID-konto och väljer sedan kort och gott ”Jag vill ångra köpet” i rullisten.
Samma sak går också att göra direkt i iTunes, under menyn Affär >Visa mitt konto. Där hittar du samma ”Rapportera ett problem”-länk.
Efter genomförd ånger får du ett bekräftelsemejl som påtalar att pengarna kommer att återbetalas inom 5-7 arbetsdagar. Och när pengarna är återbetalda bekräftas detta via ett nytt mejl.


När man tvekar mellan vilken app man ska välja är det bra att se när de senast uppdaterades. 

En del appar är kompatibla med iPhone och installeras samtidigt på den. Ibland måste man dock hämta  hem den till mobilen också. Är det en kompatibel betalversion hämtar man hem den utan betalning till moblen.

Om du vet att det finns en app för iPad men inte hittar den i Apple store, så titta efter raden som visar "Enbart iPad" eller "enbart iPhone". Appar för "enbart iPhone" passar i de flesta fall även för iPad.

Man raderar/avinstallerar en app genom att hålla appen intryckt tills alla appar börjar "darra" och får ett litet kryss överst. Klicka på krysset till den/de appar du vill radera så försvinner den. Man kan när som helst hämta hem den igen, även betalappar. Så länge man inte tar bort dem frpn iTunes finns de kvar.

Uppdatering

Appar uppdateras mer eller mindre ofta. Från och med IOS 7 kan du välja att alla dina appar uppdateras automatiskt när det finns en ny version tillgänglig i App store. För att slå på den funktionen går du till Inställningar / iTunes och App Store. Skrolla ned till avdelningen Automatiska hämtningar och slå på reglaget för Appar.

Titta på AppleStore på "Uppdaterade" så ser du vad som uppdaterats och vilka nyheter det innebär. Man kan också svepa uppifrån och ner på iPaden och se de senaste uppdateringarna. Välj "Alla".

Om du har en nyare modell eller OS 10 av iPad kan du tvingas avstå från en del av dina gamla favoritappar vid uppgraderingar. Vill du ta reda på vilka appar som är i farozonen så gå till dig Inställningar > Allmänt >Om > Appar och se listan över appkompatibilitet. Kan kännas surt att bli av med dem, men sök efter alternativ. I regel är den nya appen bättre!  (17-04-04)

Nya uppdateringar av operativsystemet brukar annonseras lite överallt. På denna blogg annonseras i
Uppdateringar - Nyheter 

På iPaden annonseras nya operativsystemuppdateringar. Klicka på Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

En uppdatering kan ta ganska lång tid, en kvart eller mer. Ofta på ca 10 minuter. Gör ingenting medan uppdateringen sker! Allt går automatiskt.

En uppskattad funktion i App Store är möjligheten att ladda ner raderade program på nytt. Det enda man behöver göra är att söka på appens namn och trycka på molnsymbolen. Om appen inte längre finns tillgänglig på App Store beger man sig till fliken som heter Köpt och hittar förhoppningsvis den där. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar