23 augusti 2014

Uppdaterad 14-11-21

 

Därför märks inga appar ”gratis” av Apple längre

14-11-21
Från Omni:
Den som besökt iTunesbutiken eller Apples appbutik det senaste dygnet har möjligen noterat att Apple inte längre märker gratisappar med ordet ”gratis” utan i stället ”hämta”. Det är inte bekräftat vad som föranlett förändringen men mycket sannolikt rör det sig om att Apple givit med sig efter påtryckningar från EU. Enligt Europeiska Kommissionen är det nämligen vilseledande att hävda att en app är gratis om den innehåller så kallade in-app-köp.Se upp med!


Se upp med länkar i tredjepartsappar i iOS
Av Andreas Nilsson - 2014-08-22 - 15:16

En potentiell säkerhetsrisk har upptäckts i tredjepartsappar i iOS som gör att din enhet oavsiktligt och automatiskt kan ringa upp telefonnummer. Det finns dock inga uppgifter på att någon använt denna säkerhetslucka för att få användare att exempelvis ringa upp dyra betalnummer bara genom att klicka på en länk, men risken finns nu när säkerhetshålet är avslöjat.

Det fungerar så att om du klickar på en länk med ett telefonnummer eller kommer till en sida som automatiskt kan ringa upp telefonnummer i Safari så kommer iOS öppna en dialogruta och fråga om du vill ringa upp detta nummer, vilket gör att du kan avbryta uppringningen. Problemet är att i tredjepartsappar som programmerats felaktigt kommer denna dialogruta inte upp, istället ringer enheten upp numret direkt.

Var vaksam

Så tills vidare ska du vara än mer tveksam att klicka på länkar du får skickade till dig. I värsta fall kan du bli debiterad för för dyra betalsamtal du inte medvetet velat ringa. Är du tveksam till en länk så välj att öppna den i Safari på din iPhone eller iPad – där visas alltid bekräftelserutan innan ett samtal kopplas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar