3 november 2017

Papper och penna

Uppdaterad 17-11-03Det är trevligt med en penna, eller stylus, till iPad. Apple säljer sin egen Apple Pencil, men den fungerar bara på iPad Pro och är dessutom dyr. Det finns många billiga sorter av pennor men om man vill har en som fungerar som Apple Pencil och desstom bara till halva priset så investerar man i en Bamboo fineline 3. Den fungerar på de flesta appar för handskrift
Företaget för Bamboo heter Wacom och de gör också appen Bamboo Paper där pennan fungerar bäst.

Nu har vi papper och penna

När man öppnar appen Bamboo paper första gången finns redan en anteckningsbok inlagd, benämnd Notes och 1 page. Man kan byta namn på den genom att klicka på den. Under anteckningsboken ligger fyra ikoner:

1 ikon för papperskorg - 2 ikon för att välja/byta färg/sidtyp - 3 ikon för att spara hela anteckningsboken. (Förslag: spara i pdf-format som fungerar även i Windows) 4 ikon som leder till butik där man kan köpa eller gratis hämta fler anteckningsböcker och prylar - 4 lägga till nteckningsbok/böcker

En sida 

Öppna en anteckningsbok genom att klicka på den. Sidan kan vara valfritt blank, rutad, linjerad + andra varianter. Den sidtyp som valts är genomgående i anteckningsboken.

Överst på varje sida ligger verktygsraden.
1= Hem  -  2= hämta en bild/ta ett foto  -  3= Spara - 4= Ångra - 5=  Ångra att man ångrat

6= Dölj verktygsfältet

7=  Pennans inställning: vitt ej parkopplad, blått parkopplad - 8= Val av penntyp - 9= bläckfärg - 10= Sudd - 11= Bokmärke.
Sudden rensar bort hela sidan när pennan är parkopplad. Ska man radera mer än bara det sista man skrivit måste man ta bort parkopplingen, då fungerar sudden som ett vanligt radergummi.

Bläddra i anteckningsboken med de små vänster-högerpilarna längst ner på sidan. Det finns ingen innehållsförteckning på innehållet i en anteckningsbok. Men använd bokmärken, skriv en egen innehållsföreteckning på sidan 1, ha massor av anteckningsböcker för olika projekt etcetera.


Pennan

Bmboo fineline har en mycket fin spets i plast som ligger skyddad när den är avstängd. Den har en lätt trekantig form som gör den behaglig att hålla i.

Parkoppla
För att fungera måste pennan parkopplas med Bamboo paper eller den app som man valt. Det gör man i Settings när man hämtat appen Bamboo paper. Öppna först pennan genom att vrida de två delarna så den skyddade spetsen kommer ut helt. När man parkopplar ska pennan vara öppen och man trycker samtidigt på pennans något infällda knapp, se bilden. 
Varje gång man därefter går in på en sida för att skriva/rita så öppnar man bara pennan och håller in knappen. Då ändras ikonens färg från vitt till blått och pennan klar att använda.
Det verkar kanske omständligt och jobbigt men det är bara beskrivningen som är omständlig 😀 men efter att ha gjort det första gången gör man det automatiskt, inte krångligare än när man klickar på kulspetspennan för att få ut spetsen.
Denna procedur innebär att man aktiverar det som kallas palm rest, alltså hindrar att handen som nuddar sidan kladdar ner den med streck och klumpar överallt. 

Pennans batteri
Pennan drar mycket lite batteri. Om man glömmer att stänga av den görs det automatiskt efter någon minut. Bäst är att alltid stänga av den manuellt när man inte ska skriva mer. Det skyddar spetsen och det är ju så enkelt att sätta på den igen.
Laddad penna markeras genom den lysande blå linjen längst upp som man ser när man klickar på knappen. Oladdad penna markeras med rött.

Batteriet laddas fullt på 1-1,5 timme.

Slutkläm

Jag tycker att Bamboo paper och Bamboo fineline är de bästa valen för handskrivna anteckningar. De arbeter perfekt ihop. Pennan skriver mjukt över papperet och det flyter på bra oberoende av hur ens  handskrift ser ut,  bättre än i andra appar.
Använder man en annan penna fungerar dock inte palm rest och då väljer man kanske en annan app. 


👍 👍 👍Inga kommentarer:

Skicka en kommentar